[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”475″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]ABCDE methode
Het is voor mij elke keer genieten als is weer een dagje mag helpen bij de opleiding voor operatieassistenten en anesthesie medewerkers. Om deze jonge enthousiaste groep te scholen in wat voor hun opleiding noodzakelijk is.
Zo ook de ABCDE methode. Daarbij leren ze structuur aan te brengen in het handelen bij een acute situatie. Daarbij de letters van het alfabet aanhoudend als leidraad.
“Treat first what kills first” is de belangrijkste boodschap. Wat is urgent en wat kan nog even wachten maar is wel van belang. Door daar structuur in te brengen raak je niet in paniek, en kan je handelen naar wat het best is voor de patiënt.
Structuur aanbrengen kan ook voor jezelf van belang zijn Als je last hebt van stress kan je ook bij jezelf kijken wat is dringend en wat is belangrijk.
In 1944, in de aanloop naar wat D-day zou gaan heten, vond generaal een hulpmiddel uit wat we nu de Eisenhower-matrix noemen. Als spil in wat het grootste offensief tegen de bezetter moest gaan worden, was Eisenhower op de hoogte van alle details.
De prioriteitenmatrix van Eisenhower bestaat uit vier kwadranten die ontstaan door twee tegenstellingen tegenover elkaar te zetten: belangrijk vs. onbelangrijk en dringend vs. niet dringend.
Je krijgt dan de volgende matrix:
De kunst is je prioriteiten goed te stellen en je werkzaamheden te verdelen over zowel het eerste als het tweede kwadrant. Het gaat erom je tijd zó te organiseren dat het merendeel van je werk zich afspeelt in het tweede kwadrant. Hier bevindt zich namelijk het échte werk en dat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je werk en je resultaten.
Om goed te kunnen focussen kan het helpen om voor jezelf deze matrix in te vullen en te kijken hoeveel tijd je besteed aan elk van de kwadranten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]